Dagsutflykter


Malö ligger cirka en timma norr om Göteborg. Väl på plats är det nära till flera populära resmål, såsom Skaftölandet, även känt som Viveca Lärns ”Saltön”, Göksäter, Orusts svar på Ullared, fiskesamhället Mollösund, Lysekil, där bland annat Havets hus finns, samt Uddevalla, där bl.a. köpcentret Torp och IKEA huserar.

flink

Malö camping som hemmahamn för en kajaktur lämpar sig ypperligt bra, då man har valfriheten att välja om man vill paddla antingen över öppet hav, eller inomskärs i lugnare vatten och makligare sjö, oavsett om man är en erfaren paddlare eller en som bara paddlar grunda vatten, helt nära land. Den erfarne eller äventyrslystne tar sig med fördel väster om Malö, där södra Skaftölandet följs av Islandsberg, samt norra Härmanö. Därefter ligger Skagerrak vidöppet, via Bonden. Den mer försynte eller den som vill ha nära hem till roséflaskan i eftermiddagssolen tar sig lämpligtvis norrut, till natursköna och lugna Nordströmmarna, som mynnar ut i Koljöfjorden, via Bassholmen.

Vid grannön, Flatön, finns Handelsman Flink, där man kan inmundiga mat och dryck av olika dess slag. Under sommarmånaderna är det bl.a. ”Stjärnorna på Flinks” varje söndag, under ledning av nationalskalden Oa Gunnarsson, som bjuder in musiker från när och fjärran. 

Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil har en lunch som inte går av för hackor. A´la carte menyn erbjuder fler val från både hav och land, dessutom bjuds man på den väl tilltagna sillbuffén, som är något utöver det vanliga, om man jämför med vad man vanligtvis brukar bjudas på. Exempelvis står flera olika sorters hemgjorda sillblandningar, matjessilltårta, gubbröra och en väldigt god gravad lax uppdukat på buffébordet. Då restaurangen är omtyckt och konceptet blivit populärt, så får man under högsäsong räkna med att kanske få köa en stund, men vi kan lova att det är väl värt att vänta på.

grundsund

I Ellös, knappt 3 km från Malö, finns Hemköp, konditori, pizzeria och spelbutiker som är ombud för både ATG och Svenska Spel.

I Henån, ca 10 km från Malö, finns det, utöver ovan nämnda, även ett systembolag, en bokhandel, ICA Supermarket, olika lunchställen, samt några båtfirmor som saluför både motor-, och segelbåtar.

Göksäter, mitt på Orust, är ett 8000 m2  stort lågprisvaruhus som är väldigt frekvent besökt av både Orustbor och långväga kunder. Från början fanns där en liten speceributik, men nu är det som ett Ullared i miniformat.

Invid motorvägsavfarten vid Uddevalla ligger köpcentret Torp. Där finns både unika småbutiker och de mer väletablerade butikskedjorna. För några år sedan färdigställdes även östra Torp, där bl.a. IKEA huserar.