Om Malö


Malö Camping ligger på samma plats där Maj och hennes man Konrad förr i tiden odlade sina grödor. Deras son och hans familj startade campingen 1984 och drev den fram till 1992, då den förvärvades av nuvarande ägare. Sonen och hans familj bodde kvar på Malö fram till början av 2000-talet.

Malö

Enligt vissa ortsbor sägs det att Evert Taube egentligen aldrig träffade Maj, utan att han bara beskådade henne på avstånd när hon kom roende i sin eka från Stätten, familjens gård på Malö, till Stätta brygga, ångbåtsbryggan nedanför Flinks handelsbod på Flatön, för att inhandla specerier. Oavsett vilket, så har visan om Maj på Malö kommit till att bli en av våra mest älskade och respekterade visor.

malo

I Grönvik på västra Malö fanns förr i tiden en av västkustens sista torskmjölsfabriker. Skeppen lossade och lastade vid bryggorna invid magasinsbyggnaderna. Sedan 1993 har dock det mesta förändrats i Grönvik; idag samsas där mestadels sommarboende göteborgare. Förutom den sk. direktörsvillan, ett fåtal mindre byggnader, samt ett upprustat magasin, så är resten av alla villorna och sjöbodarna nybyggda. En sak har dem dock gemensamt – alla har utformats för att respektera och bevara dåtidens arkitektur.

Genom Malö, Flatön och Ängön löper vandringsleden Kuststigen, som till en början går utmed den asfalterade vägen, men strax efter Handelsman Flink på Flatön tar den sig en annan riktning, in i lummiga områden som man inte kan beskåda från vägen. Karta finns vid korsningen Bua/Svarteskär, mitt på Flatön.

Malö

Strax nordväst om Ängön ligger Skaftölandet, en ö som ligger längst ut i kustbandet. Där finns de tre pittoreska fiskesamhällena Fiskebäckskil, Grundsund och Rågårdsvik. Alla tre är väl värda ett besök, om inte för den vidunderliga utsikten, så för alla restaurangerna som finns.

Malö är en ö som får många turister att känna sig som hemma och kommer tillbaka från år till år. Många som tidigare varit sommarboende här har kommit till att bli bofasta malöbor.

Bilder från Malö

Södra Malö

Södra Malö

Malö

Malö

Kuststigen

Kuststigen

Östra Malö

Östra Malö