Kort om Malö


Malö Camping ligger på samma plats som Maj och hennes man, Konrad, förr i tiden odlade sina grödor. Deras son och hans familj startade campingen 1984 och drev den fram till 1992, då den förvärvades av nuvarande ägare.

Malö

Vissa öbor påstår att Evert Taube aldrig träffade Maj, utan att han bara beskådade henne på avstånd när hon kom roende i sin eka från Stätten, familjens gård på Malö, till Stätta brygga, ångbåtsbryggan nedanför Flinks handelsbod på Flatön, för att inhandla specerier. Oavsett vilket, har visan om Maj på Malö kommit till att bli en av våra mest folkära visor.

malo

I Grönvik på västra Malö fanns tidigare en av västkustens sista torskmjölsfabriker. Skeppen lossade och lastade vid bryggorna nedanför magasinsbyggnaderna. Sedan 1993 har dock det mesta förändrats i Grönvik; idag samsas där mestadels sommarboende badgäster. Förutom den sk. direktörsvillan, ett fåtal mindre byggnader, samt ett upprustat magasin, är resten av villorna och sjöbodarna nybyggda.

Genom Malö, Flatön och Ängön löper vandringsleden Kuststigen, som till en början går utmed den asfalterade vägen över Malö, men strax efter Handelsman Flink på Flatön tar den sig en annan riktning, in i lummiga områden, som man inte kan beskåda från vägen. Karta finns vid korsningen Bua/Svarteskär, mitt på Flatön.

Malö

Strax nordväst om Ängön ligger Skaftölandet, längst ut i kustbandet. Där finns de tre pittoreska fiskesamhällena Fiskebäckskil, Grundsund och Rågårdsvik. Dessa är väl värda ett besök, dels för den vidunderliga utsikten, dels för alla restaurangerna.

Malö är en ö som får många turister att känna sig som hemma och kommer tillbaka från år till år. Många som tidigare varit sommarboende har kommit till att bli bofasta malöbor.

Bilder från Malö

Södra Malö

Södra Malö

Malö

Malö

Kuststigen

Kuststigen

Östra Malö

Östra Malö